fbpx


Impact toename elektrische auto’s op uw Parking
Het aandeel elektrische auto’s op de Nederlandse weg neemt toe. E-rijders zijn vaak een belangrijke doelgroep in parkeergarages. Maar hoe snel gaat het? En hoeveel behoefte hebben E-rijders aan laadpalen in parkeergarages? Valt er rendement te behalen met het aanbieden van laadpalen? Sterker nog, is de parkeergarage de batterij van de toekomst? Hieronder 3 tips voor Parkings.
Tip 1: installeer futureproof

Door rekening te houden met de groeicurve van elektrische auto’s voorkomt u geknoei. Bij werk aan elektrische installaties zorgt u dat deze gelijk futureproof zijn. Dat wil zeggen: gereed voor het benodigd aantal laadpalen tot circa 2025. Bereid ook de bekabeling en kabelgoten hierop voor. Later capaciteit bijschakelen om meer laadpalen aan te sluiten, drijft de kosten op en is tijdrovend.

Maar hoe zit het dan met die groeicurve?

In de groeicurve wordt voor of rond 2025 een omslagpunt verwacht, namelijk wanneer elektrische auto’s goedkoper zijn dan fossiel. Op kortere termijn is de toename van het aantal elektrische auto’s voorspelbaar op basis van EV-prognoses die rekening houden met lokale factoren zoals het profiel van bezoekers en omwonenden. Met deze EV-prognoses kan het optimaal aantal laadpalen nu en in de toekomst worden bepaald.

Tip 2: verdien aan uw palen

Met laadpalen levert u toegevoegde waarde. Afhankelijk van de strategie van uw Parking zijn er verschillende manieren om hieruit inkomsten te genereren. Zo kunt u verdienen aan het verschil tussen de relatief lage inkoopkosten van stroom en het marktconforme laadtarief. Met een hoge bezettingsgraad is de investering snel terugverdiend. Overweegt u ook zonnepanelen? Dan valt de business case beter uit indien u dit combineert met het aanbod van laadpalen. Voor zowel laadpalen als zonnepanelen komt u bovendien voor subsidie in aanmerking.

Tip 3: koop scherp in

De markt voor laadinfrastructuur is dynamisch. De functionaliteiten van de laadinfrastructuur die leveranciers aanbieden zijn constant in ontwikkeling. Zo ook de kosten voor installatie en onderhoud van laadinfrastructuur. U koopt scherp in door leveranciers te benaderen op basis van een helder Programma van Eisen. En daarbij kiest u alleen voor die eisen die voor de Parking van belang zijn.

EVConsult in samenwerking met Parkeeradvies.com helpen u graag op weg.

  • Met onze EV-prognoses en vertaling naar daadwerkelijke laadbehoefte zorgt u dat uw parking EV-ready is en aan de normen voldoet.
  • Met onze expertise zorgt u dat uw Parking wordt voorzien van een winstgevende laadoplossing die past binnen uw strategie.
  • Met onze begeleiding bij tenders zorgt u dat u de juiste partners selecteert en bespaart u onnodige kosten.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op of met Parkeeradvies.com.