fbpx
Met veel plezier ondersteunen wij in de ontwikkeling van het laadpalenprogramma van het Rijksvastgoedbedrijf. Een enorme opgave, want het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is Nederlands grootste vastgoedbeheerder met duizenden gebouwen en terreinen van ministeries, rijksdiensten en uitvoeringsorganen in eigendom en beheer.
Het Rijkslaadbedrijf

De Rijksoverheid bezit een van de grootste wagenparken van Nederland. In 2020 is 20% van het wagenpark elektrisch. Vanaf 2028 worden geen nieuwe brandstofauto’s aangeschaft en zet de Rijksoverheid in op een volledig emissieloos wagenpark (meer info). Op een groot en groeiend deel van de locaties in beheer van het RVB moet kunnen worden geladen door werknemers, dienstvoertuigen en bezoekers.

Het RVB vroeg EVConsult een contract op de markt te zetten om duizenden laadpunten op locaties te krijgen. Wij zijn met een team aan de slag gegaan met een plan en de uitvoering van wat  het ‘Rijkslaadbedrijf’ is gaan heten: een programma binnen het RVB dat een grootschalig privaat laadnetwerk uitdacht, opzette en tot in beheerfase wist in te regelen.

Grip op gebruik & realisatie

Onderdeel van de opzet van het Rijkslaadbedrijf zijn IT oplossingen die -speciaal ontwikkeld in opdracht van RVB- de werkstromen faciliteren en communicatie vergemakkelijken. Een voorbeeld is de nieuwe workflowtool die binnenkort wordt gelanceerd: een systeem waarin alle stappen in de voortgang van de realisatie van de laadpunten voor alle betrokkenen inzichtelijk worden gemaakt.  Ook de monitoring van de werking en het gebruik van laadpalen kan hierin worden opgenomen.

Een van de adviseurs van EVConsult, Rowana Legito, die meewerkt aan dit project laat weten: “Dit project was een uitgelezen kans om mijn eerdere werkervaring met IT-projecten te combineren met advies en projectmanagement in de dynamische wereld van elektrisch vervoer. En dit is nog maar het begin! In 2028 stapt de Rijksoverheid over naar een volledig emissie loos wagenpark. De vraag naar laadpunten zal alleen nog maar toenemen in de aankomende jaren!”

Programmamanager Hans de Roo van RVB laat weten erg blij te zijn met de workflowtool die in samenwerking met EVConsult is opgezet: “Hierin kan het volledige Rijkslaadnetwerk gecontroleerd worden uitgerold en gemonitord! De sectie Programma Landelijke Projecten heeft in samenwerking met ECT (Expertise Centrum Techniek), de regionale projectleiders en met EVConsult dit tot stand gebracht. Een prachtige basis voor de toekomst!”

In de factsheet RVB Factsheet laadinfrastructuur vindt u meer informatie over dit project.

Rijksvastgoedbedrijf