fbpx
Vattenfall heeft, als concessiehouder voor de publieke laadinfrastructuur in Amsterdam, in stadsdeel Zeeburg iets unieks gerealiseerd. In opdracht van de gemeente Amsterdam is er namelijk een batterij gerealiseerd waar zestien laadpunten aan gekoppeld zijn. Zoiets is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd, wat dit project uniek en innovatief maakt. De kranten staan er vol van: de rek in het elektriciteitsnetwerk is er bijna uit. We moeten naar nieuwe en innovatieve oplossingen bewegen om het aanbod van en de vraag naar stroom beter in balans te brengen.

Batterijen als deze gekoppeld aan de laadpunten zijn een oplossingsrichting om de balans in het netwerk terug te brengen.Op deze manier kan er namelijk elektriciteit worden opgeslagen als de zon schijnt en de wind waait bij een lage vraag. En is er een moment dat de stroomvraag groter is dan het aanbod, dan kan de batterij deze piek aan vraag opvangen door auto’s te laden met de energie die is opgeslagen. De batterij en laadpalen die zijn gerealiseerd op de P&R Zeeburg zijn niet alleen uniek, maar dienen tevens als testcase. Als de batterij en de laadpalen straks in gebruik zijn, kunnen we veel leren hoe het gebruik en de aan sturing in de praktijk zal zijn. Daarmee kan het energienet ontlast worden als de vraag voor een piek zorgt.

Eén ding is zeker: in de nabije toekomst zullen oplossingen als deze hard nodig zijn. EVConsult heeft ondersteuning geboden bij de realisatie van dit project en Vattenfall tijdelijk kunnen ontlasten door de coördinatie en communicatie op te pakken tussen de betrokken partijen.

Lees ook het volledige persbericht van Vattenfall.

Vattenfall  Vattenfall