fbpx
Amsterdam heeft het grootste publieke laadnetwerk ter wereld. Het netwerk bestaat bij ingang van dit project uit bijna 2.000 publieke laadpunten. Om te zorgen voor een toekomstbestendig laadnetwerk is het project ‘Smart Charging Amsterdam’ opgezet. Hierbij is samengewerkt met de gemeente Amsterdam, exploitant van laadpalen NUON Heijmans en met netbeheerder Liander.

Doel van het project is om door middel van smart charging de impact van de groeiende laadbehoefte op het elektriciteitsnet te beperken, zonder dat dit grote gevolgen heeft voor e-rijders. EVConsult heeft het project opgezet en de verschillende stakeholders bij elkaar gebracht. Daarnaast is een voorstel voor een praktijkproef opgesteld.

Een aantal geselecteerde laadpalen in Amsterdam met een hoog verbruik worden aangesloten op een grotere netaansluiting (3x63A of hoger). Vervolgens wordt het standaard laadvermogen op de geselecteerde laadpunten 22kW. Op basis van kwartierwaarden worden laadprofielen naar de laadpalen gestuurd, zodat ten tijde van piekbelasting op het lokale energienet het vermogen teruggeschakeld kan worden. In eerste instantie worden de laadpalen aangestuurd door middel van laadprofielen. In een vervolgstadium worden de laadpalen door middel van OSCP aangestuurd op basis van de real time belasting van het lokale energienet.