55 elektrische bussen Provincie Utrecht

07-03-2019

Elektrische bus

Onderzoek van EVConsult naar inpassing van ZE-bussen in dienstregelingen, openbare ruimte en het elektriciteitsnet leidt tot 55 elektrische bussen in en rondom Utrecht.

De provincie Utrecht en vervoerder U-OV investeren een omvangrijke vernieuwing van het openbaar vervoer. Vanaf eind 2019 worden 125 bussen vervangen. Daarvoor in de plaats komen behalve de nodige gemoderniseerde voertuigen 55 nieuwe, elektrische bussen. Deze gaan rijden op 3 lijnen in de stad Utrecht en in de streekdienst.

De uitbreiding van de capaciteit levert dagelijks ruim 1.000 extra zitplaatsen op. Bovendien zet U-OV 15 nieuwe bussen in van 15 meter lengte op drukke regiolijnen. Ook deze bussen bieden extra plek voor de reizigers. U-OV rijdt momenteel in de stad Utrecht elektrisch op de lijnen 1 en 2. Als vervolgstap worden 3 drukke stadslijnen omgeschakeld naar elektrisch rijden lijn 3 Utrecht C.S. – Overvecht; lijn 7 Voordorp – Kanaleneiland; en lijn 8 Station Lunetten – Oorsprongpark.

Rondom de stad Utrecht gaan in de streekdienst ook 20 nieuwe, elektrische bussen rijden. Deze elektrische bussen worden op de stalling in Nieuwegein en Zeist geladen. Ze rijden verspreid over de dag op meerdere lijnen, met name in de ochtend- en avondspits.

Voor de vervanging van de resterende 70 voertuigen worden 15 nieuwe dieselbussen aangeschaft, evenals gemoderniseerde bussen. De 15 nieuwe U-OV-bussen voor de regiolijnen voldoen aan de hoogste Euro VI-norm en gaan vanaf december 2019 als eerste rijden. De 55 elektrische bussen worden eerst uitgebreid getest. Vanaf voorjaar 2020 gaan deze gefaseerd rijden voor de reizigers.

Deel deze pagina