fbpx

EVConsult heeft de tweede editie van de EV Charging Company Index uitgebracht. Deze keer is het een uitgebreide lijst met Nederlandse aanbieders van Charge Point Management Systems (CPMS). Deze index biedt waardevolle inzichten voor concessieverleners, investeerders, laadpaalbeheerders en andere partijen in de EV-laadinframarkt. Ontdek de belangrijkste spelers, hun unieke kenmerken en hoe ze bijdragen aan een efficiënter laadnetwerk.

Over de EV Charging Company Index

De EV Charging Company Index is een uitgebreide lijst met ondernemingen die werkzaam zijn in de EV-laadinframarkt. Deze lijst wordt met zorg samengesteld door EVConsult op basis van publiek beschikbare informatie en heeft als doel om het aanbod op de markt inzichtelijk te maken voor concessieverleners, investeerders, vloot- en laadpaalbeheerders, advies- en onderzoeksbureaus en overige partijen die zakelijk werken met elektrisch vervoer of laadinfrastructuur. Momenteel staan er ongeveer 440 EV-bedrijven op de lijst, waarvan ongeveer 200 uit Nederland. Met deze lijst kan EVConsult snel de juiste partij selecteren die past bij de wensen van de klant.

Bekijk de 1e editie van de EV Charging Company.

Wat is een CPMS?

Een Charge Point Management System (CPMS) is een softwareoplossing die wordt gebruikt voor het beheer en monitoring van laadpalen voor elektrische voertuigen. Dit systeem fungeert als het hart van het netwerk van laadpalen. Hierdoor hebben eigenaren en exploitanten de mogelijkheid om het laadnetwerk efficiënt te beheren, monitoren en optimaliseren met betrekking tot gebruik, kosten en inkomsten.

Nederlandse aanbieders van CPMS

De selectie bevat alleen CPMS die onafhankelijk zijn van een specifieke hardware leverancier (laadpaalfabrikant) en die als softwareoplossing los verkrijgbaar zijn. Het systeem moet OCPP hebben geïmplementeerd, om verschillende merken laadpalen te kunnen aansturen. OCPP (Open Charge Point Protocol) is de open standaard voor communicatie tussen CMPS en laadpaal.

Alleen Nederlandse aanbieders van onafhankelijke CPMS

Er zijn veel  aanbieders van CPMS, vanuit heel Europa en daarbuiten. In deze editie worden alleen de ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en een CPMS als aparte dienstverlening aanbieden in een overzicht gepresenteerd. Hiermee willen wij aandacht geven aan nieuwe Nederlandse software spelers in de markt, die een grote groei kunnen doormaken.

Vergelijking van het aanbod

De systemen kunnen aanzienlijk verschillen in functionaliteit en gebruiksgemak, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van de gebruiker. Een aantal CPMS-aanbieders zijn gespecialiseerd in het beheren van grote netwerken van laadpalen. Deze systemen zijn complexer en zijn interessant voor bijvoorbeeld grote CPO’s. Andere aanbieders richten zich juist op kleinere of specifieke netwerken zoals laadpunten bij werknemers thuis, VvE’s of kleine bedrijven.

Daarnaast verschillen de systemen onder andere in:
  • De mogelijkheid of het geïntegreerd kan worden met andere softwaresystemen zoals energiebeheer, fleetmanagement of financiële systemen;
  • De betaalmethode die de CPMS ondersteund
  • Abonnement mogelijkheden van de CPMS
  • Tariefinstellingen van de laadsessies

Vergelijking Nederlandse aanbieders CPMS

In de tabel hieronder zijn de Nederlandse aanbieders van een onafhankelijk CPMS vergeleken op een aantal aspecten.

Vergelijking CPMS Nederlandse aanbieders

Toelichting:

  • Grootte: micro: 2<10, klein: <50, medium: <250 FTE (data: LinkedIn)
  • Dynamic load balancing: of de CPMS Dynamic load balancing ondersteund. Dit is een techniek die het laadvermogen automatisch aanpast aan de beschikbare hoeveelheid vermogen op de hoofdaansluiting. Dit zorgt ervoor dat meer laadpunten kunnen worden aangesloten. Wanneer het piekmoment voorbij is zal de laadpaal automatisch meer energie gaan gebruiken.
  • White-label: Het is mogelijk om het softwaresysteem aan te passen naar de huisstijl met logo van uw onderneming.

Elke Nederlandse aanbieder van een CPMS heeft een OCPP en OCPI in zekere mate geïmplementeerd. Bij elk systeem is een automatische verrekening van de betalingen van de laadpaal mogelijk.

De juiste keuze maken

Bij het kiezen van een CPMS is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende factoren en te bepalen welke functionaliteiten het beste passen bij de specifieke behoeften van jouw situatie. EVConsult kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Hierdoor kun je niet alleen laadpalen efficiënt beheren, de uptime verhogen en de kosten en inkomsten optimaliseren, maar ook de tevredenheid van de gebruikers verhogen.

Achtergrond lichtgrijs