De eerste regionale concessie voor laadinfrastructuur in Nederlandse parkeergarages is een feit. Acht gemeenten, 45 parkeergarages, één aanbesteding. Wat begon als een complexe uitdaging, is uitgegroeid tot een blauwdruk voor semipubliek laden op schaal.

De druk op de openbare ruimte neemt toe. Gemeenten willen minder laadpalen op straat, maar de alternatieven vragen om samenwerking, lef en maatwerk. MRA-E en acht gemeenten in de regio bundelden hun krachten en schreven gezamenlijk een aanbesteding uit voor laadinfra in 45 parkeergarages. Daarmee zetten ze een primeur neer: de eerste regionale concessie voor laden in gemeentelijke parkeergarages. EVConsult heeft dit traject van begin tot eind begeleid en hierin waardevolle lessen geleerd over het aanbesteden van laadinfrastructuur in parkeergarages.

Complexiteit én schaalvoordelen slim gecombineerd

Elke parkeergarage heeft z’n eigen dynamiek. Verschillende netaansluitingen, technische uitdagingen en stakeholders maken het lastig om gestandaardiseerd te werken. Toch is dat precies wat MRA-E en EVConsult hebben gedaan: de complexiteit niet uit de weg gaan, maar structureren.

Het raamcontract biedt flexibiliteit: elke garage doorloopt vijf vaste fasen — van inventarisatie tot exploitatie. Tegelijk is er een duidelijke demarcatie tussen verantwoordelijkheden van gemeenten en de exploitant die uit de aanbesteding naar voren kwam: Park&Charge. Zo kunnen schaalvoordelen wél benut worden, zonder dat gemeenten de lokale regie verliezen.

Plaatsen en exploiteren ‘achter de meter’? Zo houd je de regie én de groei vast

In de parkeergarages zit de laadinfra achter de netaansluiting van de gemeente. Dat betekent: afstemming over techniek, eigendom en energietarieven is cruciaal. Daarom is het ontwerp van de installatie altijd een gezamenlijke exercitie tussen gemeente, concessiehouder en huisinstallateur.

“We garanderen dat elke parkeergarage klaar is voor groei zodra dat nodig en mogelijk is. Dit doen we onder andere door toekomstbestendige technologieën uit te vragen, afspraken te maken over slim laden en door gedurende tien jaar met één exploitant te werken. Dat is anders dan bij straatladen en vroeg om slimme contractafspraken,” zegt Irene Overtoom, adviseur bij EVConsult.

Gemeenten blijven eigenaar van de aansluiting en regelen de energielevering, maar de exploitatie ligt bij één partij: Park&Charge. Daardoor blijft het laadnetwerk beheersbaar en ontstaat er een aantrekkelijk tarief voor e-rijders — concurrerend met straatladen.

Wat levert het op?

– Een aantrekkelijk en transparant laadtarief voor e-rijders
– Schaalbare, toekomstbestendige laadinfra
– Ontzorging van gemeenten voor 10 jaar
– Eén exploitant die ervaring opdoet met semipubliek laden

De aanpak maakt het mogelijk om laadinfrastructuur sneller, toekomstbestendiger én goedkoper te realiseren, in een segment dat traditioneel achterloopt: semipubliek laden. Laden in parkeergarages staat flink onder de aandacht in de parkeersector, bij het Rijk en bij gemeenten, onder andere via het CLIP-convenant. Resultaten blijven echter nog achter: in een inventarisatie van de CLIP-werkgroep eind 2023 stond de teller op 2% laadpunten per parkeerplek in gemeentelijke garages. Met dit raamcontract van MRA-E ligt de basis er om in deze regio wél resultaat te boeken.

Bron: Vexpan.nl

Is jouw gemeente klaar om op te schalen in parkeergarages?

EVConsult begeleidt overheden bij complexe aanbestedingen voor laadinfrastructuur — van strategie en marktconsultatie tot realisatiebegeleiding. Meer weten over hoe wij gemeenten helpen bij semipubliek laden? Neem contact op met Irene Overtoom.