Vijf tips voor laadpunten op bedrijfsterreinen en bij kantoorgebouwen

19-07-2018

Auteur: Chantal de Graaf

Toegang tot de juiste laadinfrastructuur is key bij de overgang naar een elektrisch wagenpark. Daarbij horen ook laadpunten op eigen terrein met als voordeel laden op een gunstig laadtarief. De markt voor laadinfrastructuur is volop in ontwikkeling, complex en kent sterk uiteenlopende kosten. De volgende 5 tips kunnen helpen om tot de geschikte laadoplossing te komen.

1. Stem de laadoplossing af op het gewenste gebruikersprofiel en het bedrijf – niet andersom.
Kies pas daarna voor een inkoopstrategie

Het ophalen van eisen en wensen is een belangrijke eerste stap om tot een geschikte laadoplossing te komen. Vaak worden doelstellingen en eisen in samenspraak tussen betrokkenen bepaald die verantwoordelijk zijn voor het wagenpark, facilitair management en inkoop. Onder de afwegingen horen: de groeiprognoses van het aantal EVs, het energieprofiel van het gebouw, de benodigde technische functionaliteiten en het service-level. Op basis van de vastgestelde doelstellingen en eisen kan middels een inkoopstrategie een kosteneffectieve oplossing worden bereikt.

2. Slim laden is een containerbegrip, wees daarom duidelijk over de functionaliteiten die nodig zijn

Slim laden en smart charging zijn containerbegrippen en ook functionaliteiten zoals load balancing en peak shaving zijn niet vastomlijnd. Stel daarom van tevoren duidelijk vast welke functionaliteiten gewenst zijn. Ter illustratie hieronder twee mogelijke smart charging functionaliteiten die kunnen bijdragen aan optimalisatie van laadpunten- en energieverbruik:

  • Prioritering op afstand waardoor op bepaalde laadpunten tijdelijk een relatief hogere laadsnelheid geldt;
  • Continue afstemming van het energieverbruik van de laadpunten op het energieverbruik van het gebouw waardoor de beschikbare capaciteit voor de laadpunten wordt geoptimaliseerd (ook wel dynamic load balancing).

3. Denk ook buiten de kaders voor een optimale bezettingsgraad en gebruiksvriendelijkheid

Hierbij kun je bijvoorbeeld aan een app denken, maar ook mogelijkheden zoals valet parking kunnen ervoor zorgen dat de laadpunten zoveel mogelijk in gebruik zijn. Er is al heel veel ontwikkeld in de markt en de mogelijkheden zijn legio.

4. Kies voor een toekomstvaste oplossing die gemakkelijk uit te breiden is

De realisatie van laadpunten brengt civiele werkzaamheden met zich mee. Bereid de opstelling, waaronder de kabel en/of kabelgoten, daarom voor op uitbreiding in de toekomst. Er bestaan verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat het aantal laadpunten gemakkelijk uit te breiden is.

5. Bundel je krachten en koop samen met andere organisaties in

Voor (kleinere) organisaties loont het om een gezamenlijk inkooptraject te doen. Door gezamenlijke kennis en inkoopkracht te bundelen en een gezamenlijk raamcontract aan te gaan wordt een kosteneffectieve oplossing bereikt.

EVConsult adviseert bedrijven en organisaties in voorbereiding op de realisatie van (additionele) laadpunten op eigen terrein. Onze gestructureerde aanpak – met onder andere workshops ter voorbereiding en inventarisatie van de eisen, het opstellen en uitzetten van een Programma van Eisen en selectie van een geschikte aanbieder – leidt tot een kosteneffectieve- en toekomstvaste laadoplossing. EVConsult adviseerde onder meer PostNL en Albert Heijn Online in voorbereiding op de aankoop van laadinfrastructuur voor elektrische bestelbussen en adviseerde ook RVB in voorbereiding op de aanbesteding voor elektrische laadpunten op meer dan 120 locaties door heel Nederland.

Zie ook het verslag van de tweede kennissessie van Road to Zero op natuurenmilieu.nl

Wilt u meer weten over laadpunten bedrijfsterreinen en bij kantoorgebouwen, neem dan contact op met Chantal de Graaf, c.degraaf@evconsult.nl

Of vul onderstaand formulier in, u ontvangt spoedig onze reactie!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel deze pagina