EVConsult trekker van seminar e-bus laadinfra

13-06-2016

Seminar e-bus laadinfrastructuur

Ruim 40 vertegenwoordigers van OV-autoriteiten, vervoerders en leveranciers kwamen in mei bijeen in Utrecht voor het seminar over E-bus laadinfrastructuur in de stad, georganiseerd door de Provincie Utrecht en EVConsult. Hierbij lag de nadruk op het verkrijgen van inzicht in de uitdagingen rond laadinfrastructuur bij de overstap naar zero emissie busvervoer. Presentaties werden afgewisseld met stevige discussies. Het is duidelijk dat de markt voor elektrische bussen vergelijkbaar is met de markt voor elektrische auto’s, maar dan vijf jaar geleden.
Een aantal bevindingen in het kort: Standaardisatie van e-bus laadinfrastructuur voor zowel pantograaf, inductie, trolley 2.0 als laden op depot is een vereiste voor opschaling, er zijn al goede stappen gezet maar dit is nog niet definitief. De oplossing voor welk type laadinfra en de laadlocaties wordt door lokale omstandigheden bepaald, er is dus geen standaard oplossing. De oplossingen voor zero emissie bussen staan nog in de kinderschoenen, de betrokkenen moeten gezamenlijk tot oplossingen komen, samenwerking is essentieel.
De vraag over de OV-autoriteit moet sturen in de zero emissie bus oplossing en dus ook in het type laadinfra, zal nader moeten worden verkend. De toepassing van duurzame energie is een sterke wens voor lokale overheden, zo is voor een bus vijf keer de oppervlakte van de bus aan zonnepanelen genoeg om het hele jaar te rijden! Als afsluiting is het duidelijk dat het gefaseerd opschalen van zero emissie bussen in steden heel goed haalbaar is. De acht jaar ervaring die we als EVConsult hebben opgedaan met opschaling van elektrische auto’s blijkt perfect toepasbaar in de markt voor elektrische bussen.
Deel deze pagina