De EV-toekomst voorspellen met Sparkcity

01-01-2018

In welke wijken leidt EV adoptie op grote schaal tot parkeerproblemen? Of waar en wanneer zal een netversterking nodig zijn? In een NKL project ontwikkelt EVConsult samen met de TU Eindhoven een uitgebreid simulatiemodel om die vragen te beantwoorden. De eerste versie van dit  ‘ABCD-model’ heet Sparkcity en is onlangs gepresenteerd door modelleur Peter Hogeveen op het Applied Research on Charging Infrastructure symposium.

Hoe werkt Sparkcity?

In een notendop? Op basis van lokale data en verwachte EV ontwikkelingen simuleert Sprarkcity koop-, rij- en laadgedrag van EV eigenaren in een buurt of stad. Daarmee stel je gebruikers zelf in staat om studies te doen naar een verscheidenheid aan EV gerelateerde dynamieken. Waaronder:

  • Adoptie scenario’s en het effect van beleidsmaatregelen;
  • Vraag en aanbod van oplaadinfra;
  • Impact op het elektrictietsnet;
  • De waarde van slim laden en V2G;
  • Druk op de openbare ruimte en parkeerplaatsen;
  • Gevolgen van mobiliteitsveranderingen, zoals zelfrijdende en deelEVs.

Gemeenten gebruiken Sparkcity

Het Sparkcity model is vooral uniek doordat het echte wijken en steden kan inladen (via shape files), ook het lokale elektriciteitsnet en het bestaande oplaadnetwerk behoren daarbij. De karakteristieken van een ingeladen wijk is net zo realistisch als de beschikbare data en locale kennis ervan. Zo kunnen gemeenten of netbeheerders het model gebruiken om iedere gewenste wijk te bestuderen.

Deel deze pagina