De Autosalon van Geneve: een zero-emissie impressie

14-03-2018

De Geneva International Motor Show is een van de grootste autoshows ter wereld. Deze show trekt jaarlijks zo’n 700.000 tot 800.000 bezoekers en is voor veel automerken dé plek om de nieuwste modellen te introduceren. Om ook in de toekomst onze opdrachtgevers optimaal te kunnen adviseren was Ruud van Sloten, adviseur bij EVConsult, in Geneve voor een kennisupdate.

Opvallend nieuws op het gebied van zero-emissie
De autofabrikanten hebben het ook duidelijk in de gaten: de transitie naar 100% zero emissie is in volle gang! Vrijwel alle grote merken maakten dan ook gebruik van deze Autosalon om te laten zien wat zij op het gebied van elektrische auto’s in huis hebben. Om te beginnen was de Nissan Leaf met een vernieuwde vormgeving en grotere actieradius op de beurs te bewonderen. Ook Renault nam een prominente plek in met haar elektrische gamma: de Twizy, Zoe en Kangoo ZE. Verder waren veel bekende modellen aanwezig; van de BMW i3 tot de KIA Soul, en vond bovendien het wereldwijde debuut plaats van de Hyundai Kona Electric die deze zomer op de markt komt. Ander nieuws kwam van Honda met twee elektrische conceptmodellen: de ‘Urban EV’ en de ‘Sports EV’. Vooral de Urban EV trok de aandacht met het opvallende uiterlijk en de hightech afwerking met schermen aan de binnenkant van de deuren. Dit model kan, op voorwaarde dat Honda de productie snel op orde krijgt, een groot succes worden.

Echt opvallend nieuws op het gebied van elektrisch vervoer was de introductie van de volledig elektrische i-Pace van Jaguar Land Rover. De i-Pace is uitgerust met een accu van 90 kWh en heeft daarmee een realistisch bereik van bijna 500 km! Deze auto is hiermee een serieuze concurrent van de Tesla model S en kon dan ook rekenen op veel aandacht van het aanwezige publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volledig elektrische i-Pace van Jaguar Land Rover

Autonoom elektrisch vervoer
Naast zero-emissie voertuigen toonden de merken ook de verschillende toekomstvisies op autonoom elektrisch vervoer. Het meeste inspirerend is de EZ-GO conceptauto van Renault. Bij deze autonome, elektrische auto loop je via de voorkant naar binnen om vervolgens op de U-vormige banken plaats te nemen. Deze auto kan als privé of gedeelde robotaxi worden ingezet en in verschillende gedaantes rondrijden. Afhankelijk van de behoefte van de passagier kan een ‘relax-car’, ‘work-car’ of ‘bar-car’ worden besteld. Een interessant concept van Renault met een indrukwekkend design.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EZ-GO conceptauto van Renault

Een andere visie op de robottaxi kwam van Navya. Deze autonome, elektrische taxi biedt plaats aan zes passagiers die met het gezicht naar elkaar toe zitten. Het voertuig wordt geleverd met een accupakket van 22 of 33 kWh en heeft een maximumsnelheid van 90 km/u, waarbij wordt uitgegaan van een operationele snelheid van maximaal 50 km/u. Het voertuig is uitgerust met verschillende systemen voor lokalisatie en obstakeldetectie benodigd voor het deelnemen aan het verkeer zonder menselijke bestuurder.

Tot slot presenteerde Mercedes de concept EQA, de kleinere opvolger van de EQC die volgend jaar op de markt moet komen. De nieuwe EQA heeft naar verwachting een actieradius van ca. 500 km en is ook geschikt voor autonoom vervoer. De auto heeft als opvallende eigenschap dat hij de beschikbare parkeerplaatsen scant die hij vervolgens deelt met het netwerk van auto’s dat rondrijdt in een stad. Zo kunnen de auto’s vlot een parkeerplek vinden. Laden is bij de EQA in de toekomst mogelijk door middel van inductie.

Conclusie
We kunnen concluderen dat de elektrische auto langzaam zijn plek verovert in de autowereld en dat de toekomst is gericht op autonoom elektrisch vervoer. EVConsult blijft de trends op de voet volgen en houdt scherp in de gaten wat dit betekent voor de vraagstukken op het gebied van laadinfra en ev-beleid.

Wilt u meer informatie over de Autosalon in Genève of de ontwikkelingen op het gebied van (autonoom) elektrisch vervoer, neem dan contact op met Ruud van Sloten, r.vansloten@evconsult.nl of bel 0646247105.

Deel deze pagina